Olajaink élettani hatásai

Számtalan betegségen tudnak segíteni olajaink

A növényi olajok telítetlen zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdagok ellentétben az állati zsírokkal, melyek káros koleszterint és főleg telített zsírsavakat tartalmaznak. A telített zsírok túlzott fogyasztása, nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak, elzárják az ereket, és növelik a koleszterinszintet. A növényolajok energiatartalma megegyezik ugyan az állati zsírokéval, de nem tartalmaznak koleszterint. Szervezetünknek telítetlen zsírsavakra van szüksége, melyek a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét.

A telítetlen zsírsavak között megkülönböztetünk egyszeresen ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6- és az omega-3-, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében. Ezeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában.

Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása pl. napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete kb. 4 g, mely 2 kávéskanál napraforgóolajnak, ill. 1 marék mandulának vagy diónak felel meg. Valamivel nagyobb mennyiségben védelmet nyújthat a szívkoszorúér-betegséggel szemben, 25 g-nál több napi bevitel azonban fokozza a szabad gyökök termelődését.

Az omega-3-zsírsavak (linolénsav-származékok) szabályozzák a vér koleszterinszintjét (a jó/rossz koleszterin arányát) és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Legnagyobb mennyiségben a feketecsalán és a lenmag olaja tartalmazza. Egy felnőtt napi szükséglete kb 4g, mely 2 kávéskanál lenolajnak felel, meg.

A különböző magokból készült olajok zsírsavösszetétele egymástól eltérő, de jellemző az adott olajra. Ennek köszönhetö, hogy a különféle olajok szervezetünk más-más területén feltik ki betgségek megelőző és gyógyító hatásukat.

Még nincsenek élettani hatások!
Kapcsolódó olajok: